Kunstbende Finale Noord-Brabant 2017

Tijdens de Kunstbende Finale Noord-Brabant op 30 april 2017 werd Rosa Floris van het Stedelijk Gymnasium eerste in de categorie Expo. Rosa gaat door naar de landelijke Kunstbende finale. Ze deed mee aan de Kunstbende Ateliers en heeft coaching gehad van de lokale kunstenaar Michiel van der Zanden.

Persoonlijke ervaringen

Deelnemer Rosa vertelt over haar deelname: "Nadat Michiel wat werk van mij en plaatjes die ik verzameld had bekeken, deed hij de suggestie om iets te maken waar een contrast in verwerkt is. Met dat idee in mijn achterhoofd ben ik thuis gaan brainstormen en ben ik uiteindelijk op mijn concrete idee gekomen. Ik vond het fijn dat Michiel me een beetje richting gaf. Verder heb ik het idee eigenlijk vooral thuis uitgewerkt en daar ook het schilderij gemaakt."

Ze gaat verder: "We (de andere deelnemers van mijn school en ik) zijn ook naar Michiels atelier geweest, wat leuk was om te zien. Hier heeft hij ook uitgelegd hoe hij zijn eigen werk maakte. Dat inspireerde wel. Hoewel ik mijn werk voor Kunstbende grotendeels zelfstandig heb gemaakt, en ik, om heel eerlijk te zijn, denk dat er zonder Michiels hulp wel redelijk hetzelfde resultaat uit was gekomen, vond ik het een leuke en leerzame toevoeging aan mijn Kunstbende-ervaring. Omdat ik de Brabantse finale won is natuurlijk nog niet voorbij, maar ik ben heel blij dat ik via school de kans kreeg om aan het Kunstbende Atelier deel te nemen en me op heb gegeven voor Kunstbende! Niet alleen omdat ik nu in de finale sta, maar ook omdat er zo veel extra’s worden aangeboden: zoals de ateliers maar ook andere workshops en masterclasses."

Rosa bij haar kunstwerk

Docent Willy Duffhues, docent Stedelijk Gymnasium Breda over de Kunstbende Ateliers: "Het is voor ons als school erg interessant om leerlingen mee te kunnen laten doen aan Kunstbende. Vanwege het persoonlijke contact en begeleiding worden de leerlingen gestimuleerd en uitgedaagd hun talenten te ontplooien. Waar in een klas niet echt ruimte voor is, kan nu wel. Daarnaast is het heel inspirerend voor hen om in aanraking te komen met een praktiserend professioneel kunstenaar. Doordat zij ook in het atelier kunnen kijken, komen ze in aanraking met het culturele veld in de stad."

Ook vertelt zij:" Het is niet alleen leuk en leerzaam voor de deelnemende leerlingen, maar ook voor ons als docenten waardevol. Zo blijven wij als school ook betrokken bij de stad Breda en in het bijzonder met culturele instellingen en professionals. En doordat een groot deel gefinancierd wordt door Kunstbalie is de school ook bereid te investeren in deze leerlingen, qua geld(materialen) en tijd en ruimte. Het Stedelijk Gymnasium heeft nu twee jaar meegedaan met de Kunstbende Ateliers. Twee keer was dat succesvol. Vorig jaar werd leerling Selma eerste in de categorie Taal tijdens de Brabantse Finale en 3e in de landelijke finale. Selma is nog steeds actief is op het podium bij poeziemiddagen in Breda (en daarbuiten)."

Coach Michiel over zijn ervaring met Kunstbende: "Ik ben erg trots! Op Rosa, maar zeker ook op de andere 2 deelnemende leerlingen. Tijdens de eerste lessen werd ik al aangenaam verrast door de rijke belevingswereld en goed ontwikkeld conceptdenken van Rosa, Myrthe en Yana. De verschillende ideeën en de vanzelfsprekende bereidheid om dingen te schrappen, veranderen of aan te passen. Daarnaast lag het technisch niveau ook al best hoog. Maar ook op dit vlak werd er uitgeprobeerd en onderzocht. Ondanks de krappe deadline. Mijn rol was vooral het enthousiasme aanmoedigen; goed luisteren, meedenken en adviseren." "Voor mijn leerlingen ging er echt een wereld open, een coach werkt heel stimulerend en dat heeft hun zelfvertrouwen enorm vergroot. Het gaf mijn jonge kunstenaars de kans te proeven van de verschillende culturele mogelijkheden."

Uitgangspunten Kunstbende Atelier

Gemotiveerde leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Noord-Brabant krijgen via school de kans om zich onder begeleiding van een expert/kunstenaar voor te bereiden op de Brabantse Kunstbende Finale. Samen met de kunstvakdocent en/of een externe expert/kunstenaar bewandelen de deelnemende leerlingen na schooltijd een inhoudelijk traject waarbij er een verbinding wordt gelegd tussen binnen- en buitenschoolse culturele activiteiten.

  • Het Kunstbende Atelier resulteert in kunstwerken en performances die de leerlingen kunnen presenteren tijdens de Brabantse finale 2018
  • Leerlingen die deelnemen aan het Kunstbende Atelier committeren zich aan deelname en/of bezoek aan de Brabantse finale 2018
  • De school organiseert een Kunstbende Atelier waarbij de talentontwikkeling van de leerlingen centraal staat in relatie tot de categorieën van Kunstbende; taal, theater, film, expo, dans, muziek, Fashion, DJ.
  • Handig om te weten: Als school mag je meerdere Kunstbende Ateliers organiseren, mits ze onderling verschillen van inhoud én aansluiten bij de Kunstbende disciplines; taal, theater, film, expo, dans, muziek, Fashion, DJ
  • Kunstloc en Kunstbende ondersteunen je in het vinden van de juiste experts en coaches. Daarbij kijken we allereerst met de school naar de lokale mogelijkheden en waar nodig bieden we onze contacten in het Brabantse professionele veld aan.
  • De ateliers mogen uitgevoerd worden tot aan de Brabantse Kunstbende finale 2018
  • Kosten voor accommodatie, huur/aanschaf van (technische) materialen, vervoer, leermiddelen, eten en drinken zijn niet inbegrepen.

Wil je één of meerdere Kunstbende Ateliers bij jou op school? Schrijf je in bij Kunstbende.